COD DE AUTOREGLEMENTARE APLICABIL PROGRAMELOR AUDIOVIZUALE

PRIVIND PROTEJAREA MINORILOR FATA DE EFECTELE NEGATIVE ALE UNOR PIESE SAU VIDEOCLIPURI MUZICALE

Consiliul National al Audiovizualului, Asociatia Româna de Comunicatii Audiovizuale si reprezentanti ai societatilor de radio si televiziune promoveaza prezentul Cod de autoreglementare, aplicabil programelor audiovizuale, privind protejarea minorilor fata de efectele potentiale ale pieselor muzicale sau videoclipurilor muzicale care promoveaza direct sau indirect consumul de droguri si/sau prezinta drogurile si consumul de droguri ca avand efecte pozitive sau fara a evidentia efectele lor negative in plan individual/social.

Acest cod se raporteaza la articolul 10 alin 2 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care admite restrangeri ale exercitarii unor libertati de exprimare ca masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru protectia sanatatii si a moralei, ca si pentru apararea ordinii si prevenirea infractiunilor. Acest cod raspunde totodata prevederilor art 7 din Conventia Europeana privind televiziunea transfrontiera a Consiliului Europei, ratificata prin legea 56/2003, prevederilor articolului 39 alin 1 al legii audiovizualului, care interzice difuzarea de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor, precum si prevederilor din decizia CNA nr 57/2003 (art 29 alin. 1).

Codul este definit si asumat ca act prin care, concomitent, CNA formuleaza recomandari, iar radiodifuzorii le accepta prin decizie de autoreglementare, in conditiile respectarii legislatiei specfice (legea 143/2000) si in virtutea legii audiovizualului care, prin art 17 lit (e), prevede atributii ale Consiliului in a formula recomandari, inclusiv in aplicarea art 10 alin 2 lit (e) referitor la atributiile Consiliului privind protejarea demnitatii umane si protectia minorilor.

PRINCIPII

  1. Piesele muzicale sau videoclipurile muzicale, care promoveaza direct sau indirect consumul de droguri si/sau prezinta drogurile sau consumul de droguri ca avand efecte pozitive sau fara a evidentia efectele lor negative in plan individual si/sau social, nu se vor include in programele de radio sau de televiziune.

  2. Totodata, dat fiind pericolul social pe care il creaza consumul de droguri, prezentarea acestui fenomen in programele de radio si televiziune se va face numai in masura in care se realizeaza astfel atentionarea publicului asupra acestui pericol. In acest caz se vor aplica si prevederile art 19 lit (c) corelat cu art 21 alin (1) din decizia CNA nr 57/2003.

  3. In subsidiar, pentru a reafirma cadrul general de aplicare a acestor principii specifice, CNA, ARCA si radiodifuzorii reafirma importanta respectarii regulilor de difuzare a programelor care pot afecta dezvoltarea minorilor, in conditiile prevazute de lege si detaliate in decizia CNA nr 57/2003.
    Neconstituind o afectare a independentei editoriale, in conformitate cu art 6 alin 5 al legii audiovizualului, acest cod reprezinta o asumare de principii in sensul interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale, asa cum este acesta definit in art. 10 si art. 17 ale legii audiovizualului, putand contribui la cresterea calitatii editoriale a programelor.

Adoptat astazi, 22 aprilie 2003

CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,
Ralu Filip - Presedinte


ASOCIATIA ROMANA DE COMUNICATII AUDIOVIZUALE,
George Chirita - Director executiv


SOCIETATI DE RADIO SI TELEVIZIUNE (RADIODIFUZORI)

(urmeaza anexa)

 
     

 

*