CNA-EUROPARLAMENTARE-SOMAŢII / CNA a somat televiziunile şi radiourile pentru încălcarea legislaţiei electorale
Bucureşti (MEDIA EXPRES) / 5 nov 2007 / Membrii CNA au analizat la 5 noiembrie rapoartele de monitorizare ale emisiunilor difuzate de posturile de radio şi televiziune în cadrul campaniei pentru alegerile euoparlamentare şi au decis să aplice somaţii publice mai multor posturi.
Antena 1 a fost somată public pentru că a difuzat în zilele de 30 octombrie şi 31 octombrie declaraţii şi interviuri ale d-lui Helmuth Duckadam, candidat la alegerile europarlamentare, în alte emisiuni decât cele electorale, fapt interzis de legislaţia în vigoare.
Prima TV a fost somată public pentru că a difuzat în ziua de 29 noiembrie mai multe intervenţii verbale ale d-lor George Becali şi Helmuth Duckadam, candidaţi la alegerile europarlamentare, în alte emisiuni decât cele electorale, fapt interzis de legislaţia în vigoare.
Radio Total a fost somat public pentru că a difuzat în zilele de 28, 29 şi 30 octombrie declaraţii ale lui George Becali, candidat la alegerile europarlamentare, în cadrul emisiunilor de ştiri, fapt interzis de legislaţia în vigoare.
Europa FM a fost somat public pentru că a difuzat în zilele de 26, 28, 29 şi 30 octombrie declaraţii ale d-lui George Becali, candidat la alegerile europarlamentare, în cadrul emisiunilor de ştiri, fapt interzis de legislaţia în vigoare; de asemenea, în ziua de 2 noiembrie, s-au transmis şi declaraţii ale lui Marian Miluţ, candidat la alegerile europarlamentare, în Jurnalul Europa FM, fapt interzis de legislaţia în vigoare.
În aceeaşi şedinţă publică, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis să aplice următoarele amenzi: amendă în cuantum de 25.000 de lei postului B1TV care, în emisiunea „Naşul” din data de 30 octombrie, a încălcat prevederile art. 112, alin. (1) referitoare la publicitate şi teleshopping din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. De asemenea, CNA a amendat cu 5.000 de lei Antena 1 care, în emisiunea „Dimineaţa devreme” din data de 11 octombrie, a încălcat prevederile art. 42, alin. (1) şi (2) referitoare la protecţia demnităţii umane şi la dreptul la propria imagine din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Gândul
Etnia, subiect tabu în cazul infractorilor
O recomandare a CNA, semnată de preşedintele instituţiei, Răsvan Popescu, îndeamnă radiodifuzorii să evite precizările privind etnia infractorilor. Actul invocă prevederile art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care vizează „evitarea oricăror forme de discriminare pe considerente de rasă, etnie, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau vârstă” în programele de ştiri şi dezbateri.
„Membrii CNA recomandă posturilor de televiziune şi de radio să evite asocierea informaţiei referitoare la persoanele acuzate de comiterea unor infracţiuni cu apartenenţa lor etnică. CNA apreciază că asocierea comiterii unei infracţiuni cu etnia celui prezumat ca vinovat nu are relevanţă din perspectiva informaţiei de interes public”, se arată în document.
Gelu Trandafir, membru CNA, a votat împotriva recomandării: „Nu numai noi vorbim, vorbesc şi italienii, şi englezii. Nu este primul caz, este al treilea, al patrulea. Dacă sunt cazuri concrete, putem discuta. Este relevant să precizezi că este o tabără de romi”, şi-a susţinut cauza Trandafir.
Recomandarea CNA vine ca urmare a unei solicitări Romani Criss. Este aceeaşi asociaţie a minorităţii rome care a acuzat presa română de anti-ţigănism, deşi nu a sesizat niciodată CNA cu privire la mostre de rasism mediatic. (D.P.)

Gândul
Televiziunile şi radiourile driblează regulile europarlamentarelor
Zilele acestea, Consiliul Naţional al Audiovizualului are mult de treabă. Doar ieri, CNA-ul a somat Antena 1, Prima Tv, Radio Total, Europa FM, Info Tv Arad, pentru abateri de la litera legii privind reflectarea campaniei pentru europarlamentare.
Antena, Prima şi confraţii arădeni au difuzat declaraţii ale unor candidaţi, în afara emisiunilor politice, fapt de care s-au făcut vionvate şi cele două posturi de radio.
Radioul public a primit o adresă de atenţionare din partea Consiliului, pentru vina de a fi apelat la candidaţi pentru emisiuni de dezbatere. (D.P.)

Gândul
Irinel Columbeanu l-a costat pe „Naşul” 25.000 de RON
Ediţia din 30 octombrie a emisiunii „Naşul” a fost una dintre cele mai costisitoare din istoria postului. Nu fiindcă s-ar fi investit sume mari în producţie, ci întrucât CNA a amendat televiziunea pentru publicitate mascată.
Gazda talk-show-ului, Radu Moraru, i-a permis oaspetelui său, Irinel Columbeanu, să laude un produs pe care urmează să-l lanseze. Pentru prezentarea materialului, b1 s-a ales nu doar cu atenţia telespectatorilor, ci şi cu o amendă de 25.000 RON.
Radu Moraru a scăpat de a doua sancţiune, chiar dacă, în ediţia din 31 octombrie a emisiunii sale, Traian Băsescu l-a catalogat pe Tudor Chiuariu drept „tânăr mafiot obraznic”. Deşi preşedintele ar fi trebuit să aducă dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale, iar acest lucru nu s-a întâmplat în studio, b1 a fost iertat. (D.P.)

Adevarul
B1 TV îi face reclamă mascată lui Columbeanu
CNA a amendat, în şedinţa de ieri, postul B1 TV cu 25.000 de lei pentru că, în cadrul emisiunii „Naşul", s-a făcut reclamă mascată unui produs fabricat şi comercializat de o companie a lui Irinel Columbeanu.
În emisiunea din 30 octombrie, Irinel Columbeanu, invitatul lui Radu Moraru, a vorbit despre materialul de construcţii "columbeanită". Postul B1 TV a mai primit, la începutul acestui an, tot pentru promovarea ilegală a „columbeanitei", o amendă de 25.000 de lei şi o somaţie publică.

Romania libera
Dezbaterea asupra uninominalului, blocata
"Alesii" continua sa se certe pe tema repartizarii timpilor de antena in timpul referendumului, acuzand totodata posturile publice de radio si televiziune de incalcarea legislatiei.
Problema constituirii comisiei parlamentare care sa se ocupe de repartizarea si monitorizarea timpilor de antena pe perioada de pana la referendumul pentru uninominal va fi rediscutata in prima sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, data acesteia urmand a fi stabilita de Birourile Permanente. Pana la reluarea dezbaterilor in
plen, "alesii" continua, insa, sa se contreze prin declaratii in ceea ce priveste necesitatea acestei comisii. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, i-a acuzat pe democrati si liberal-democrati ca ei sunt cei care au blocat infiintarea comisiei pentru timpii de antena, desi acest lucru a fost acceptat, cu unanimitate de voturi, de toate grupurile parlamentare. Democratii au reactionat prin intermediul liderului Emil Boc, spunand ca si in lipsa infiintarii comisiei speciale posturile publice de radio si televiziune au obligatia informarii corecte. "PD solicita posturilor publice de radio si televiziune sa organizeze dezbateri cu privire la uninominal, in vederea unei corecte informari a opiniei publice si a prezentei la vot in cunostinta de cauza", a aratat Boc. Acuza de incalcare a legislatiei actuale survine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multi membri ai CNA au precizat ca TVR si SRR pot organiza dezbateri referitoare la referendumul pentru uninominal, o comisie parlamentara nefiind necesara din moment ce exista reglementarile Consiliului National al Audiovizualului.
La randul sau, deputatul PNL Catalin Micula, presedinte al Comisiei de cultura, a spus ca nici nu trebuie sa existe o astfel de comisie. "Nu exista nicaieri specificata in lege existenta unei comisii de antena pentru referendum, am avut aceasta problema si la referendumul de demitere", a precizat Micula. O opinie similara impartasesc si reprezentantii UDMR, in vreme ce parlamentarii PSD, PD si PLD sustin necesitatea infiintarii rapide a comisiei, iar cei ai PRM au cerut amanarea luarii unei decizii pana cand se pronunta Curtea Constitutionala asupra decretului prezidential de convocare a referendumului.
Spre deosebire de cazul campaniei electorale pentru alegeri, Legea referendumului nu stabileste atributii clare pentru Parlament in ceea ce priveste repartizarea timpilor de antena, decizia revenind Consiliului National al Audiovizualului.
Andreea Nicolae

 

Romania libera
CNA cere TVR sa precizeze emisiunile programate despre referendum
Consiliul National al Audiovizualului a trimis luni o scrisoare posturilor publice de radio si televiziune prin care le cere acestora sa precizeze ce emisiuni despre referendum au programate in perioada campaniei, informeaza Hotnews.ro. In solicitarea CNA se face referinta la misiunea pe care o au posturile publice de radio si televiziune.
In scrisoare se mai aminteste faptul ca in 25 noiembrie CNA a dat o decizie prin care este reglementata campania pentru referedumul pe audio-vizual.
La rindul sau, Alexandru Sassu, a trimis CNA o scrisoare in care solicita lamurirea unor "aspecte tehnice" legate de referendum si alegerile europarlamentare", cum ar fi difuzarea spoturilor publicitare.
" Avind in vedere iminenta desfasurare a unui referendum concomitent cu alegerile europarlamentare, va solicit clarificarea unor aspecte legate de decizia CNA din 25 noiembrie", isi incepe Sassu scrisoarea, in care nu mai invoca necesitatea existentei Comisiei pentru timpii de antena.
Potrivit unor informatii din CNA aceasta a doua scrisoare se refera la o serie de detalii tehnice, lipsite de semnificatie. Si Radioul public a simtit nevoia unor clarificari, motiv pentru care a trimis o scrisoare CNA-ului, in care solicita lamuriri despre campania pentru europarlamentare.
Gelu Trandafir, membru CNA:"TVR si SRR practica cenzura fata de referendum"
"Televiziunea si radioul public se situeaza clar de partea celor care boicoteaza refendumul, boicot dorit de anumite forte politice.TVR si SRR au esuat in a-si indeplini misiunea publica asumata, in schimb, de citeva posturi comerciale, care au organizat dezbateri pe tema referendumului.
Este o stare de cenzura fata de acest referendum, iar TVR si SRR procedeaza ilegal pentru ca ele au o misiune publica. Ele nu-si respcta propria lege de functionare sub diferite pretexte", a declarat Gelu Trandafir pentru Hotnews.ro.
Administratia prezidentiala ii cere lui Sassu sa-i respecte drepturile constitutionale
Intr-o scrisoare remisa directorului TVR, Alexandru Sassu, Administratia prezidentiala a cerut informatii despre emisiunile de dezbatere pe tema referendumului pentru votul uninominal pe care televiziunea publica le are in vedere.
In cererea oficiala se precizeaza ca postul public de televiziune are obligatia de a asigura sefului statului posibilitatea exprimarii pe teme de interes public, cerind sa-i fie respectat acest drept.

 

Ev zilei
Presedintele si-a facut loc la TVR
Anca Simina
INSISTENTA. Dupa refuzul de saptamana trecuta al directorului TVR, Alexandru Sassu, de a-i oferi presedintelui Traian Basescu spatiu de emisie, presedintia i-a trimis ieri acestuia o noua scrisoare de campanie.
 Administratia Prezidentiala i-a cerut lui Sassu sa-i respecte sefului statului dreptul de a se adresa populatiei pe teme de interes public si sa precizeze emisiunile despre uninominal pe care le va difuza pentru a informa telespectatorii in campania pentru referendum.
O solicitare similara cu privire la programele de campanie a venit ieri la TVR din partea Consiliului National al Audiovizualului. Ca raspuns, Basescu a fost invitat aseara, timp de o ora, la o Editie Speciala la TVR, moderata de Monica Ghiurco.

NewsIn
Preşedinţia i-a cerut lui Sassu să îi asigure dreptul de a se adresa populaţiei
Administraţia Prezidenţială i-a cerut oficial preşedintelui-director al SRTV, Alexandru Sassu, să îi respecte şefului statului dreptul de a se adresa cetăţenilor pe teme de interes public şi să precizeze emisiunile pe tema uninominalului pe care le va difuza pentru a informa opinia publică.
În scrisoarea remisă SRTV, Administraţia prezidenţială invocă legea SRTV şi Constituţia, făcând referire la obligaţia postului public de a informa în mod corect opinia publică.
Astfel, Administraţia Prezidenţială i-a cerut lui Sassu să îi asigure preşedintelui Traian Băsescu oportunitatea de a se adresa populaţiei pe teme de interes public.
O altă întrebare adresată preşedintelui-director general vizează emisiunile pe care postul public intenţionează să le difuzeze pe tema referendumului.
De altfel, CNA a decis, în şedinţa de luni, să trimită marţi o adresă Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune prin care le cere să îi comunice emisiunile referitoare la referendumul privind votul uninominal pe care le difuzează.
Doi dintre membrii CNA, Gelu Trandafir şi Ioan Onisei, au anunţat vineri, printr-un comunicat, că televiziunea şi radioul public nu trebuie să aştepte înfiinţarea vreunei comisii care să stabilească timpii de antenă, după ce, TVR a anunţat că nu va difuza emisiuni despre referendum până când Parlamentul nu stabileşte regulile pe care trebuie să le urmeze. "Menţionăm că Legea Referendumului nr. 3/2000 nu prevede înfiinţarea vreunei 'Comisii de timpi de antenă', ci doar că, 'în campania pentru referendum, partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă' (Articolul 30, Alineatul 2)", mai anunţă cei doi membri CNA.
TVR a solicitat joi Camerei Deputaţilor, Senatului, CNA şi Guvernului regulile pe care televiziunea publică trebuie să le urmeze în cazul mediatizării campaniei pentru referendum.
 În urmă cu o săptămână, parlamentarii au votat o propunere a liderului deputaţilor PRM, Lucian Bolcaş, susţinută de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, potrivit căreia Parlamentul a amânat constituirea unei comisii care să reglementeze timpii de antenă pentru referendum până când şeful statului va propune o dată concretă pentru consultarea populară.
CNA a adoptat, în şedinţa din data de 25 octombrie, Decizia 897 prin care reglementează modul în care se va desfăşura campania pentru referendumul referitor la votul uninominal în mediul audiovizual. Consiliul a decis să interzică posturilor de radio şi TV să transmită, în timpul campaniei pentru referendum, clipuri publicitare care prezintă un candidat sau un partid politic şi consultări ale publicului, de tip televoting.
Reporter Eliza Olteanu
Editor Roxana Preda

 

NewsIn
Stiri despre CNA si campania europarlamentara :
CNA recomandă să nu se precizeze etnia persoanelor în ştirile despre infracţionalitate
CNA cere SRTv şi SRR să îi comunice emisiunile difuzate referitoare la referendum
CNA a amendat societatea Tehnoconstruct SRL cu 5.000 de lei
CNA a amendat postul Radio Sibiu cu 2.500 de lei
CNA a somat public mai multe posturi pentru că au încălcat legislaţia electorală
CNA a amendat postul Antena 1 cu 5.000 de lei
CNA a amendat postul B1 TV cu 25.000 de lei
PD presează SRTv şi SRR să facă dezbateri pentru referendum
Mai multe zeci de persoane au protestat la Parlament pentru depolitizarea SRTv şi SRR
Hotărârea privind timpii de antenă, rediscutată de Parlament marţi sau miercuri

HotNews.ro, Dumitrina Galantonu
Liber la campania pentru europarlamentare, boicot la cea pentru referendum
Mai sunt trei saptamani pana la referendumul, convocat de presedinte pentru introducerea votului uninominal. Daca despre alegerile europarlamentare se mai stie cate ceva, despre uninominal nu se aude nimic, pentru ca nu s-au stabilit regulile de de desfasurare a campaniei electorale.
Parlamentarii au reusit si de aceasta data sa creeze un blocaj tipic, amanand formarea comisiei pentru timpi de antena pe motiv ca seful statului nu a propus o data concreta pentru referendum. Inexistenta acestei comisii este motivul pentru care TVR a decis sa nu acorde nimanui timpi de antena pentru campania dedicata referendumului.
De cealalta parte, CNA sustine ca TVR si SRR pot organiza dezbateri asupra Referendumului privind votul uninominal „dupa regulile date in urma cu mai bine de o saptamana de catre CNA, unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, si nu trebuie sa astepte vreo aprobare de la parlamentari pentru a-si putea indeplini misiunea publica”.
TVR nu acorda nimanui timpi de antena pentru campania dedicata referendumului
TVR asteapta in prezent un raspuns din partea Parlamentului cu privire la constituirea sau nu a comisiei pentru alocarea timpilor de antena pentru campania dedicata referendumului.
In cazul in care aceasta comisie nu se va infiinta, TVR a cerut Parlamentului sa precizeze care este obligatia televiziunii publice privitor la reflectarea punctelor de vedere fata de intrebarea formulata pentru referendum", arata un comunicat al TVR.
Desi TVR anunta ca nu exista inca regului dupa care se desfasoara campania pentru referendum, televiziunea publica a decis sa infiinteze totusi un grup de lucru care sa supravegheze reflectarea corecta si echidistanta a campaniei dedicate referendumului.
"Grupul de lucru din TVR va superviza aplicarea tuturor regulilor, stabilite cu respectarea legislatiei, de institutiile abilitate", se arata in acelasi comunicat al Departamentului Comunicare al TVR.
De altfel presedintele Basescu a criticat miercuri seara Parlamentul, intr-o emisiune televizata, pentru ca nu a infiintat comisia de acordare a timpilor de antena pentru campania de la referendum, sustinand ca din cauza acestui lucru nu poate merge la postul public de televiziune sa explice oamenilor de ce i-a chemat la urne.
Campania pentru referendum, blocata de Parlament
Plenul Parlamentului a decis, la inceputul acestei saptamani, cu 160 de voturi pentru, 9 contra si 68 de abtineri scoaterea de pe ordinea de zi proiectului de hotarare ce viza infiintarea comisiei parlamentare care reglementeaza timpii de antena in campania pentru referendum.
Parlamentarii au votat o propunere a liderului deputatilor PRM, Lucian Bolcas, sustinuta de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, potrivit careia Parlamentul amana constituirea unei comisii care sa reglementeze timpii de antena pentru referendum pana cand seful statului va propune o data concreta pentru consultarea populara.
Pozitia CNA
Consiliul National al Audiovizualului precizeaza ca inca din 25 octombrie, a adoptat o decizie privind desfasurarea in audiovizual a campaniei pentru Referendumul convocat de Presedintele Basescu.
Potrivit deciziei, posturile de radio si TV pot difuza emisiuni informative si de dezbatere, precum si sondaje de opinie, referitoare la referendumul pentru adoptarea votului uninominal la alegerile parlamentare, dar numai pana cu o zi inainte de desfasurarea referendumului.
Gelu Trandafir, membru CNA a declarat pentru HotNews ca: "Domnul Sassu nu trebuie sa le ceara politicienilor voie ca TVR sa-si indeplineasca misiunea de serviciu public pentru ca infiintarea unei comisii de timpi de antena la referendum nu e ceruta de nicio lege. Regulile de desfasurare a acestei campanii pentru referendum in audiovizual au fost stabilite de CNA inca din 25 octombrie 2007.
A trecut mai bine de o saptamana si TVR practic boicoteaza aceasta campanie, abdicand de la indeplinirea misiunii publice pe care o are de a asigura informarea corecta a cetatenilor."
Campania pentru europarlamentare se bucura de mai multa atentie
Parlamentarii din comisia pentru timpii de antena au votat in schimb, in urma cu doua saptamani, alocarea spatiului in emisiunile de pe posturile publice de radio si televiziune, in campania pentru alegerile europarlamentare. Partidelor parlamentare le revin patru cincimi din timpul total, iar celor neparlamentare si candidatului independent, o cincime.
La radio, intr-o emisiune zilnica, fiecarui partid parlamentar ii vor reveni cate 5 minute si 20 de secunde, iar celor neparlamentare si independentilor 1 minut, iar, din doua in doua zile, inca 2 minute.
Si la postul public de televiziune, vor avea loc dezbateri in fiecare zi de luni pana vineri, in intervalul 20.15 - 20.45 sau 20.15 - 21.45. Timpul a fost impartit potrivit aceleiasi reguli - patru cincimi pentru partidele parlamentare.
 

 

 
       

 

*