17 martie 2008

CreSterea ratingului deontologic
Încheierea Protocolului de colaborare CNA – AJR

Prin Protocolul Consiliului Naţional al Audiovizual (C.N.A.) – Asociaţia Jurnaliştilor din România (A.J.R.), semnat în ziua de 6.03.2008, se urmăreşte implementarea normelor deontologice în activitatea audiovizuală.
În cadrul unei conferinţe de presă, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a afirmat că “două voci vor avea efect cumulat atât în vederea luării unor măsuri corective, cât şi a rezonanţei la nivelul opiniei publice”. Acest Protocol este un «gest de normalitate» în audiovizual, de coreglementare, care are rolul de a sesiza derapajele din audiovizual, a declarat atât Răsvan Popescu, cât şi Cezar Ion.
Codul Deontologic al Ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă, Legea Audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual oferă bazele acestui parteneriat între o autoritate publică (CNA) şi o autoritate profesională (AJR).
Astfel, conform art. 1 al Protocolului Consiliul Naţional al Audiovizualului şi AJR se vor consulta reciproc în elaborarea normelor şi reglementărilor care privesc conţinutul editorial în audiovizual. Vocea publică la puterea a doua este potenţată şi de Art. 4 al Protocolului care prevede că: Pentru prezentarea publică a concluziilor lor, cele două părţi semnatare pot elabora şi difuza comunicate comune de presă. Totodată, R. Popescu a specificat că radiodifuzorul ar putea să afişeze pe ecran pe lângă somaţia CNA şi punctul de vedere AJR.
Cezar Ion, preşedintele AJR şi jurnalist la TVR, a accentuat faptul că parteneriatul CNA-AJR reprezintă intersecţia competenţei instituţionale (CNA) cu cea profesională (AJR). Această colaborare nu exclude existenţa a două puncte de vedere: o perspectivă din sfera audiovizualului a CNA şi una din partea Codului deontologic al ziaristului reprezentat de AJR.
Piaţa media nu reglează totul, a precizat Dan Grigore, membru C.N.A., şi, de aceea, se impun modalităţi de a impune şi stimula performanţa jurnalistică. În cadrul conferinţei de presă, Dan Grigore a spus că după 1989 s-a gândit chiar să renunţe la meseria de pianist şi să se dedice jurnalismului ca mărturie a unui „ mare respect pentru vocaţia şi meseria de jurnalist”. În acelaşi timp a remarcat „cu revoltă devalorizarea şi călcarea în picioare acestei profesii” chiar de către unii jurnalişti care abdică de la „datoria primordială de a spune adevărul”(Codul AJR).
Pe de altă parte, vor fi situaţii în care CNA şi AJR nu vor avea acelaşi punct de vedere, a precizat Ciprian Stoianovici, membru AJR şi jurnalist la Radio 21. Relaţia CNA-AJR nu este un parteneriat poliţienesc, ci deschide o cale de discuţie strict profesională pe subiecte strict profesionale, inclusiv cu “inculpaţii”. CNA-AJR nu se erijează într-un comandament de jandarmerie care să îi disciplineze şi să îi asuprească pe jurnalişti.
La finalul conferinţei, Răsvan Popescu a avertizat să nu ne facem iluzii în urma încheierii acestui protocol la un rezultat pe termen scurt, ci pe termen mediu, lung şi că important este că vor fi două entităţi care vor veghea asupra respectării normelor deontologice din audiovizual.

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte

 
 

 

 

*