7 februarie 2008

Informare de presa- Limba romana la Raport

Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române au dat publicităţii cel de-al doilea Raport privind calitatea limbii române în audiovizual. Raportul a acoperit perioada 26 noiembrie -11 decembrie 2007. S-au efectuat 180 de ore de monitorizare, urmărindu-se în special transmisiunile de la ore de vârf, emisiunile de ştiri şi de dezbateri de la 12 posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, ProTV, Realitatea, Acasă, Prima TV, TVR 2, TVR Cultural, Naţional TV, Antena 3, B1 TV, OTV) şi 6 posturi de radio (Radio România Actualităţi, Kiss FM, Europa FM, Pro FM, Radio 21, Radio Info Pro), ca şi în etapa precedentă.
Şi cel de-al doilea Raport a arătat ca posturile de ştiri comit cele mai multe greşeli de exprimare. O explicaţie a acestei stări de fapt derivă din natura acestor posturi bazată preponderent pe emisiuni în direct, ce presupun discursul oral, spontan, emoţional în circumstanţe cât mai suprinzătoare care ţin de subiect, de interlocutor, de presiunea factorului timp şi, nu în ultimă instanţă, de educaţia şi cultura reporterului.
Reprezentanţii Institutului de Lingvistică au îndemnat la răbdare şi la continuarea monitorizării. Doamna Marina Rădulescu Sala, cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică, a subliniat că deşi „posturile de TV şi radio nu au avut timpul efectiv pentru consultarea primului Raport şi pentru îndreptarea greşelilor de limba română”, s-a constatat totuşi eliminarea unor greseli, „ceea ce ne dă sentimentul că suntem utili.”
Şi doamna Rodica Zafiu, profesor universitar la Facultate de Litere, a apreciat că „nu ne putem astepta la schimbări foarte rapide, ci într-un an, doi. Ideea că posturile de televiziune şi radio se ştiu monitorizate, le determină să îndrepte lucrurile în mod vizibil. Proastele obiceiuri nu o să se schimbe imediat, ci prin presiune intelectuală, educaţie. Să nu ne aşteptăm la minuni. Să avem răbdare.”
Dan Grigore, membru al Consiliului, şi-a exprimat satisfacţia şi mulţumirea pentru această colaborare cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române. “Civilizaţia limbii române reprezintă examenul de maturitate a unei culturi. Trebuie să îmbogăţim limba română, nu să o sărăcim. ” Dan Grigore a ridicat problema dispariţiei pronumelor de politeţe din emisiunile TV şi radio, deşi «în limba română există nuanţe şi o adevărată cultură a politeţii ”.
Grigore Zanc, membru al Consiliului, a adăugat că „această colaborare cu Institutul de lingvistică al Academiei Române, are deja o tradiţie, de peste 5 ani, fiind o continuare a eforturilor asumate de C.N.A. la iniţiativa actualului director al Direcţiei Comunicare, Gabriela Stoica, fost membru al Consiliului.” Potrivit domnului Zanc, „CNA îşi onorează obligaţia legală de a sluji interesul public, inclusiv prin măsuri menite să impună folosirea corectă a limbii române, respectarea normelor gramaticale şi a formelor de exprimare decentă, respectiv eliminarea vulgarităţii, a mizei pe limbajul agresiv, pe sex şi senzualism. Impactul major al audiovizualului asupra formării şi educării publicului antrenează nu doar responsabilitatea CNA, ci şi pe cea a radiodifuzorilor de la care CNA aşteaptă creşterea exigenţelor faţă de conţinutul şi forma de comunicare specifice emisiunilor. De aceea, credem că nu vom fi constrânşi să apelăm prea des la sancţiuni. Am prefera să constatăm că protejarea culturii şi a limbii române devine un act firesc asumat de radiodifuzori şi - autoreglementat” de ei - ”, a încheiat dl. Grigore Zanc.
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a constatat o uşoară îmbunătăţire a calităţii limbii române în audiovizual, „un trend pozitiv”: „Prin comparaţie cu prima etapă a monitorizării, acest al doilea Raport consemnează tendinţa de diminuare a numărului de greşeli, ceea ce ne bucură şi ne determină să perseverăm. Nu este vorba de un demers punctual, ci de o colaborare de lungă durată. Am semnat un nou contract care se va derula în 2008 cu Institutul de Lingvistică, instituţia cu cea mai înaltă expertiză în materie. În decembrie, am dat primele somaţii posturilor la care se înregistrase un număr de peste 50 de greşeli şi am trimis atenţionări celor cu peste 40. Este vorba de greşeli inadmisibile şi nu de simple bâlbe sau erori, scuzabile prin specificul meseriei de jurnalist. După analiza celei de-a doua etape a monitorizării, criteriul pe care l-am avut în vedere la aplicarea somaţiilor a fost creşterea numărului de greşeli, deci o raportare comparativă la primele rezultate”
Astfel, constatându-se încălcarea prevederilor din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual referitoare la responsabilităţile culturale ale radiodifuzorilor (Art. 88: ”Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română.”), au fost aplicate somaţii următoarele posturi TV: Antena 3 (68), OTV (39), Kiss TV (19) şi Naţional TV (25).
“Împreună cu Academia Română, vom exercita o presiune permanentă asupra posturilor TV şi radio. Suntem hotărâţi să dăm sancţiuni până când nu o să ne mai fie ruşine cu limba vorbită în audiovizual,” a concluzionat dl. preşedinte CNA, Răsvan Popescu.

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte


 
 

 

 

*