25 ianuarie 2008

Informare de presă

 

 

Ordine pe piaţa de cablu

 

În ultima vreme, inspectorii teritoriali ai Consiliului Naţional al Audiovizualului au sesizat că un număr destul de mare de operatori de cablu, în special din mediul rural, difuzează posturi TV  fără drept de retransmisie.  Recordul a fost stabilit de o societate din Voluntari care pirata 54 de posturi de televiziune, urmată de societăţi din judeţele Vrancea, Vâlcea şi Buzău cu peste 30 de programe piratate. În 2007, CNA a aplicat pentru această încălcare al legislaţiei 177 sancţiuni, dintre care 159 somaţii şi 18 amenzi, amenzile însumând 125.000 lei.

Până acum, societăţile de cablu somate sau amendate de către CNA erau obligate să nu mai difuzeze postul piratat până în momentul intrării în legalitate, adică al semnarii unui contract cu televiziunea respectivă. Publicul nu  ştia din ce motiv  societatea de cablu din localitatea nu-i mai furniza anumite programe.

Membrii CNA au studiat posibilitatea obligării operatorilor de cablu de a  aduce la cunoştinţa publicului sancţiunea primită şi motivele care au determinat-o, după modelul obligaţiei pe care posturile TV o au de a afişa textul sancţiunii decise de către CNA în cazul încălcării Legii audiovizualului nr. 504/2002 sau a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual.

Diversele opţiuni au fost discutate cu Radu Petric, reprezentantul Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC). Domnul Petric a susţinut acest efort anti-piratare al C.N.A, pentru că obligaţia afişării de către cablişti a sancţiunii CNA ar presupune o investiţie minimă pentru o societate de cablu.

În urma dezbaterilor, CNA a decis ca societăţile de cablu şi de platforme digitale care au fost sancţionate pentru retransmisia fără drept a unor canale de televiziune, vor fi obligate să aducă la cunostinţa abonaţilor, timp de 7 zile consecutiv, sancţiunea C.N.A. Astfel, timp de o săptămână, societăţile de cablu vor transmite textul sancţiunii CNA pe canalul alocat postului pe care l-au piratat.

Răsvan Popescu, preşedinte CNA, apreciază: „o astfel de <<expunere publică>> va  realiza atât informarea abonaţilor cu privire la motivele pentru care nu mai poate viziona un anumit program, cât şi descurajarea piratării altor programe, aducând mai multă ordine pe piaţa de cablu. Şi mă bucur că Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu este alături de noi.”

Direcţia Comunicare, Afaceri Europene şi Proiecte


 
 
 

 

 

*